top of page

 
Mieke Rous

4dc97194-f0e7-4f6e-8b21-2d67aacf721c.jpeg

Als maker/artiest en docent podiumkunst, tracht ik onder de naam ‘Alles Rous’ de wereld een beetje mooier te maken. De afgelopen jaren voelde ik die noodzaak sterker dan ooit. We zijn de ‘Kluts Kwijt’, in ‘Het Land Achter Stavoren’ terechtgekomen, waar velen ‘Can’t Come Along’ en verlangen naar ‘Als Alles Weer Mag’. Titels van liedjes die ik de afgelopen tijd schreef, opnam en uitvoer als singer-songwriter.


Ik speel mijn liedjes nog maar kort helemaal alleen voor publiek en geniet ervan me over te geven aan die kwetsbare eenvoud. Toch heb ik ruim twintig jaar mijn eigen werk mogen brengen op cd’s, in theaters, huiskamers en op festivals. Mama Roux en Rouxlala waren twee van de formaties waar ik menig podium mee besteeg door het hele land, en zelfs daarbuiten.

In een vorig leven studeerde ik af als docent beeldende kunst voor het voortgezet onderwijs. Na een zeer korte periode als docent gewerkt te hebben, begonnen de liedjes die ik schreef voet aan de grond te krijgen en ging ik met verschillende gezelschappen het podium op. Ik deed er nog van alles bij, zoals rondleiden in een museum, muziek- en drama-workshops geven op basisscholen, voorstellingen maken met een kindergroep, korte regieklussen en winkel- en schoonmaakwerk. 

 

Uiteindelijk was ik de diversiteit en geringe opbrengsten moe. Een stabieler leven voor mij en mijn kinderen vond ik in het onderwijs als docent podiumkunst (drama, muziek en een beetje dans) op een VMBO. Na zes jaar werd het voor mij heel helder dat ik niet langer paste in een onderwijssysteem met toenemende top-down-structuur en digitalisering. Als ik mijn expertise mag delen met kinderen, laat het voortaan in vrijheid zijn. Ik doe dat nu als gastdocent op scholen, als docent bij jeugdtheaterschool Zjuust en in mijn eigen huis als ‘creative nanny’. 

bottom of page